marraskuu. rinkka selkään ja menoksi, etelän aurinkoon. kuka täällä haluaa olla?? sohjossa ja loskasateessa kulkeminen sukat märkinä (koska kumpparithan on epämuodikkaat) ja nenä punaisena? ei kiitos. mielummin istuskelen siemailemassa piña coladaa thaimaan aurinkorannalla tai seikkailen laosin viidakossa tai nautin kasviscurrystä intian sokkeloisilla kaduilla. täksi jouluksi olisi ollut kutsu kaliforniaan ja sitten olisi ostettu auto ja ajettu tijuanaan uudeksi vuodeksi ja siitä etelään myöhemmin. ja kas, talvihan olisi taas pian ohi eikä minun olisi tarvinnut nauttia sen kiroista lainkaan. vihaan talvea. ja sitä sohjoa. vihaan pukea paksun kerroksen vaatetta päälle kun pitää mennä kauppaan. vihaan sitä kun uutisissa kerrotaan joka päivä idiooteista autokuskeista jotka eivät tajua sanoja nopeusrajoitukset ja liukas tie. vihan nyrjähtänyttä nilkaa kun talonmies ei muistanut hiekoittaa. vihaan sitä, että sisko alkaa pimputtaa pianolla joululauluja jo lokakuussa. vihaan pimeää ja masentuneita ihmisiä.

nyt jostain ihmeen hetken mielijohteesta päätin, että kyllä sitä sen verran on selkärankaa että yhden talven kestää täälläkin. vaikka hammasta purren. piilotin rinkan kaapin perälle, ja uusi passikin päätyi laatikkoon. ja oi sitä ensi lumen riemua. ihan kuin lapsena. kun huomasin lunta tulevan ryntäsin pihalle, työnsin kielen ulos ja maistelin. hypin, pompin ja hihkuin. eilen rakentelin lumiukkoa bussipysäkille. oho. minäkö? minäkö tykkäisin lumen tulosta? minäkö voisin olla puhumatta ulkomaille lähdöstä kokonaisen talven. siltä näyttää. äiti ainakin piirtää ristinmerkkiä ja kiittää luojaansa vaikkei siihen uskokaan.

vaikka kukaan ei uskokaan. tänä vuonna minä lupaan luoda lumet. lupaan puhdistaa jäätyneet auton ikkunat. lupaan viedä kummilapsen pihalle vaikka siellä olisikin pimeää ja loskaista. lupaan olla joulun kotona. lupaan laulaa kaikki joululaulut monta kertaa. lupaan lähteä siskon kanssa luistelemaan. talvi on ihana. saa laittaa villasukat ja paksun takin ja tehdä lumienkeleitä. voi juoda glögiä ja syödä pipareita. voi olla lumisotaa ja käydä hiihtämässä. voi poltella kynttilöitä kun ne on kauniita pimeässä.

ja sitä paitsi. hai-saappaat on muotia!